•VESURIN TIIMI JA HISTORIA•

Vesuri Productions on melko nuori tuotantotiimi, joskin Vesurin perustajilla, Markuksella ja Jerellä, on useita projekteja takanaan ennen Vesuria. Idea uudesta tuotantotiimistä syntyi, kun miehet tapasivat syksyllä 2003 samassa harkassa yliopistolla ja pian keskustelu siirtyi -kuinkas ollakaan- elokuviin. Eipä aikaakaan kun ensimmäisen elokuvan käsikirjoitus alkoi jo muhia mielissä ja ideat päätettiin laittaa tuotantoon seuraavana keväänä.

Markuksen ja Jeren taustat av-tuotannossa ovat hyvin erilaiset, mikä luo sopivasti kontrastia tuotantojen toteutukseen. Markuksella on vahva tausta erityisesti elokuvan ohjaamisesta, suunnittelusta ja tuottamisesta kun taas Jere on tehnyt vauhdikkaampia ja lyhyempiä videoprojekteja keskittyen erityisesti leikkaamiseen ja kuvaamiseen.

Metsuri kuvattiin keväällä 2004 ja huolellisen markkinointikampanjan seurauksena elokuvasta tuli menestys kuopiolaisen independent elokuvan underground-piireissä. Positiivisesta palautteesta rohkaistuneena miehet alkoivat suunnitella seuraavaa elokuvaa, joka olisi jatko-osa Metsurille. Kuvaukset järjestettiin heinäkuulle ja äärimmäisen raskaan viikonlopun jälkeen kaikki kohtaukset oli purkitettu onnistuneesti. Budjettikin tuplaantui edellisestä osasta noin 120 euroon.

Elokuvan leikkaus oli valmis kuukauden kuluttua ja ensi-ilta oli odotettua suurempi menestys. Elokuva sai myös kiitosta DV-videolehden kilpailussa sekä useilla foorumeilla. Seuraavaksi tiimi tehtaili pienen väliprojektin, Kuoleman tuet -trailerin kuvitteellisesta toimintaelokuvasta, jonka avulla opeteltiin käyttämään uutta kolmikennokameraa.

Trailerin valmistuttua alkoi tähän mennessä Vesurin laajimman ja vaativimman projektin suunnittelu. Kuolleiden talvi -elokuvan kuvaukset aloitettiin helmikuussa 2005 ja elokuvan ensi-ilta pidettiin toukokuun lopulla samana vuonna. Kuolleiden talven kautta Vesurin tiimi oppi paljon elokuvan esituotannosta, sillä pitkät kuvausreissut ja näyttelijöiden hankinta tuottivat paljon ongelmia. Esituotannossa mukaan astui kuvittaja Mikko Lepistö, joka auttoi storyboardien toteuttamisessa. Jälkituotannossa otettiin myös askel eteenpäin kun nykyinen Vesurin hovisäveltäjä, Matias Puumala, astui kuvioihin.

Kuolleiden talven myötä Vesurin näyttelijäkaarti alkoi vakiintua. Naispääosan roolin otti Kirsti Savola, joka on sittemmin nähty myös jokaisessa Eki & Pete -sitcomissa. Rautaisen roolisuosituksen miespääosassa hoiti Pasi Martikainen, jonka ensiesiintyminen Vesurin tuotoksissa nähtiin jo Metsurin Paluussa. Pasilla on myös pitkä historia näyttelijänä Markuksen ensimmäisissä elokuvissa. Leppoisan naapurin miehen rooliin hommattiin Antti Riuttanen, joka näytteli jo ensimmäisessä Metsurissa. Sittemmin Antti on nähty myös Ekin juoppokaverina Eki&Pete -sitcomissa.

Kuolleiden talven ensi-ilta oli menestys ja myöhemmin elokuva on palkittu mm. Kamera-lehden elokuvakilpailun voittajana. Keväällä Kuolleiden talven kuvausten päätyttyä Markus tehtaili myös hieman kokeilullisemman lyhytelokuvan, Ensimmäinen vuosi. Elokuva kertoo lääketieteen ensimmäisen vuoden opiskelijan elämästä hengästyttävän hauskasti ja osuvasti. Myös Ensimmäinen vuosi on saanut tunnustusta elokuvakilpailuista ja se on noussut pieneksi kulttisuosikiksi findie-piireissä.

Ensimmäiselle vuodelle kuvattiin jatko-osa, Toinen vuosi, talvella 2006. Ennen tätä projektia Vesuri otti kuitenkin askeleen uuteen suuntaan tuottaessaan Eki & Pete -sitcomin. Kymmenminuuttisen hassuttelun vastaanotto oli niin hyvä, että sarjaa päätettiin jatkaa toisella osalla, joka kuvattiin kesällä 2006. Eki&Pete -sitcomin pääosaa näyttelemään otettiin Petteri "eritahti" Staven, joka on sittemmin osallistunut myös esituotantoon Eki&Peten jaksoissa.

Kesällä 2006 toinen Vesurin perustajajäsen, Jere, päätti lähteä opiskelemaan alaa Tampereelle. Tämä tarkoitti tuotantotiimin uudistamista, ja Eki&Pete 3 kuvattiinkin jo uusien ihmisten voimin kesällä 2007. Kuvausten jälkeen Vesuri on viettänyt hiljaisempia aikoja, mutta uusia ideoita on jo kypsymässä ja kesä on tyypillisesti elokuvantekoaikaa...